RSS
 

Tort z masą mascarpone i wiśniami

20 paź

watermarked-DSC04584

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki
3 łyżki kakao

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju 
sól

 

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie  dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, nadal miksując. Kolejno dodajemy stopniowo  żółtka i delikatnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy łyżka po łyżce  do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Na koniec dodajemy olej, mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części.

watermarked-DSC04567

Krem:
200 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru

 

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier i łączymy miksując. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.

 

Masa czekoladowa:
200 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
50 g cukru pudru
20 g kakao
2 łyżki likieru amaretto

 

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy likier i ucieramy. Na sam koniec dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na 15 minut.

 

Poncz:

kompot z wiśni

2 łyżki likieru amaretto

 

Dodatkowo:

400 gram dżemu wiśniowego

 

Spód biszkoptu nasączamy 1/3 ponczu. Następnie smarujemy 1/2  porcji dżemu. Na to wykładamy 1/3  masy z mascarpone. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu, który znowu nasączamy 1/3 ponczu, następnie pozostała część dżemu i 1/3 masy mascarpone. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, Który nasączamy. Na wierz wykładamy pozostała część masy mascarpone, smarujemy także brzegi tortu. Tort wkładamy do lodówki na 30 minut.

Z lodówki wyjmujemy krem czekoladowy, przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Dekorujemy tort różyczkami – wyciskamy ze szprycy masę czekoladową dotykając ciasta i przesuwamy go wokół wyciśniętego punktu dookoła zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W ten sposób ozdabiamy cały tort różyczkami. Następnie w środek każdej różyczki wkładamy 1 ziarenko złotej posypki.

watermarked-DSC04579

Tutaj zamieszczam film pokazowy, jak wykonywałam różyczki na torcie.

SMACZNEGO

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Natalia

    21 października 2014 o 11:26

    Wygląda przepięknie, ale niestety nie przepadam za połączeniem czekolady z wiśniami :)

     
  2. ~Lena

    21 października 2014 o 13:18

    Wygląda przepięknie i przepysznie. Domyślam się, że ten tort jest bardzo słodki dlatego zrobiłabym go troche inaczej. Nie dodam tej masy czekoladowej na góre ciasta. Pozdrawiam :)

     
  3. Shooshana

    3 lutego 2015 o 15:04

    wow, efekt koncowy super :) dobra robota.
    zapraszam też do siebie, może znajdziesz coś co Cię interesuje :) pozdrawiam serdecznie

    http://miszmasz-kuchenny.blog.pl/2015/02/02/mus-z-burakow-czas-przygotowania-15min/