RSS
 

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

14 paź

watermarked-DSC04556

Składniki:

pierś z kurczaka + ewentualnie mięso pozostałe z gotowania rosołu

150 g pieczarek

1 cebula

1 papryka

400 ml śmietany

150 g sera żółtego

1 kg ziemniaków

sól, pieprz

ząbek czosnku

 

Ziemniaki obieramy ze skórki i w całości gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę i odstawiamy do wystudzenia.  Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy na półtalarki. Pierś kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso z piersi i smażymy, aż nie będzie surowe, następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Gdy farsz nam się ładnie podsmaży możemy dodać jeszcze pozostałe mięso, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy starty na tartce ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na samym dnie układamy 1 warstwę ziemniaków (pokrojonych w talarki), na to układamy połowę farszu, następnie 2 warstwa ziemniaków i pozostała część farszu, kolejno 3 warstwa ziemniaków. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30 minut.

 watermarked-DSC04540watermarked-DSC04551

SMACZNEGO

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii dania główne

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~makellba

    14 października 2014 o 19:48

    Zapiekanka to zawsze dobry pomysł :)
    Zapraszam do siebie na pieczarki :)
    Pozdrawiam,
    M

     
  2. ~Natalia

    15 października 2014 o 16:36

    Już wiem co będzie dziś na obiad !

     
  3. ~Jolanta

    28 lutego 2016 o 13:48

    Jaka musi być śmietanka, kwaśna ? :)

     
    • kulinarnyswiatdomi

      28 lutego 2016 o 19:34

      Zwykła śmietana np. 18%. Smacznego :)

       
      • ~Gośka

        4 stycznia 2017 o 20:56

        Ale słodka czy kwaśna ta śmietanka 18% ? :)

         
        • kulinarnyswiatdomi

          8 czerwca 2017 o 15:27

          Zwykła śmietana kwaśna :) Smacznego

           
  4. ~Angela

    14 listopada 2016 o 01:19

    Ile tej piersi? Na ile osób ta zapiekanka?

     
    • kulinarnyswiatdomi

      22 listopada 2016 o 18:41

      Witam, zapiekanka spokojnie może być na obiad dla 4 osobowej rodziny. Pierś z kurczaka taka większa podwójna… Smacznego