RSS
 

Drożdżowe rogaliki z czekoladą i marmoladą

30 wrz

watermarked-DSC04537

Składniki:

100 ml mleka 

1/4 szklanki cukru 

50 g świeżych drożdży 

kostka margaryny

1/2 kg mąki tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli 

2 jajka

krem czekoladowy

marmolada różana

 

Mleko z cukrem podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 3 części.  Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę kremu lub marmolady, zawijamy, formując półokrągły rogalik.

watermarked-DSC04533

Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pędzlujemy rogaliki po wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 15  minut w 150°C z termoobiegiem.

Rogaliki podajemy oprószone cukrem pudrem.

SMACZNEGO

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii ciasteczka

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    1 października 2014 o 10:18

    Wyglądają bardzo pysznie :) Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)

     
  2. ~Ania

    1 października 2014 o 11:54

    Ciekawy przepis :)

     
  3. ~Laura

    23 października 2014 o 11:33

    Rogaliki z nutellą są milion razy smaczniejsze niż w sklepach, cukierniach i innych. :)

     
  4. ~Justynka

    17 stycznia 2015 o 21:22

    To mój ulubiony przepis na rogaliki :)Próbowałam już kilka wersji, ale ten jest zdecydowanie najlepszy!