RSS
 

Sok z malin

26 sie

watermarked-DSC04204

Składniki:

10 kg malin

5 kg cukru

 

W dużych słoikach warstwami układamy cukier, maliny, cukier, maliny itd. Słoiki przykrywamy materiałowymi ściereczkami i odstawiamy na słoneczne okno na 3-4 dni. Sok codziennie powinniśmy zamieszać.

watermarked-DSC04202

Dodatkowo:

sitko

pielucha tetrowa

słoiki, butelki

 

Maliny wraz z sokiem przecedzamy na sitku z pieluchą, odciskamy aby uzyskać jak najwięcej soku. Odciśnięte maliny przekładamy do osobnego garnka (przyda nam się do zrobienia dżemu), natomiast sok zagotowujemy. Wrzący sok przelewamy do buteleczek, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na nakrętkach. Pozostawić tak do wystudzenia. Nie pasteryzujemy.

 

SMACZNEGO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz