RSS
 

Pizza ze szpinakiem, serem feta i szynką

19 sie

watermarked-DSC04174

Składniki na ciasto:

500 gram mąki tortowej

250 ml wody ciepłej

7 gram drożdży suchych

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cukru

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Dodatkowo:

400 gram szpinaku (u mnie rozdrobniony)

pół kostki sera feta

2 ząbki czosnku

1 cebula

4 plasterki szynki

pół kulki sera mozzarella

100 gram sera żółtego typu mozzarella

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki wody

ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)

 

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje i powstanie gęsta masa szpinakowa. Studzimy.

watermarked-DSC04160

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.

Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy szpinak, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.

watermarked-DSC04169watermarked-DSC04173

Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni  z termoobiegiem.

Z podanego przepisu na ciasto wychodzą 2 pizze jak na zdjęciach.

SMACZNEGO

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przekąski

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz