RSS
 

Ciasto Rusałka

15 sie

watermarked-DSC04165

Składniki:

5 żółtek

250 gram margaryny

1 szklanka śmietany 12%

3 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce posiekać margarynę, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolitą masę. Przykryć folią i schłodzić w lodówce całą noc.

 

 

Pianka:

7 białek

1 szklanka cukru

2 opakowania kisielu wiśniowego bez cukru (35 g)

2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu

 
Białka ze szczyptą soli  ubijamy na sztywno. Następnie po trochu dodajemy cukier, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy kisiel i miksujemy do połączenia. Gotową piankę trzymamy w lodówce.

Schłodzone ciasto dzielimy na 6 równych części. 4 części owijamy w folię i wkładamy do lodówki. 2 części ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką na cienkie placki do formy o wymiarach 25×40 cm. Pierwszy placek układamy na spodzie formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na niego wykładamy 1/3 pianki, układamy wiśnie i całość przykrywamy 2 plackiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.

Z lodówki wyjmujemy kolejne 2 części, rozwałkowujemy je podsypując mąką na cienkie placki do formy o wymiarach 25×40 cm. Pierwszy placek układamy na spodzie formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na niego wykładamy 1/3 pianki, układamy wiśnie i całość przykrywamy 2 plackiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.

Tak samo przygotowujemy 3 placek (z pozostałych ostatnich 2 części ciasta).

 watermarked-DSC04154watermarked-DSC04155

Krem:

500 ml mleka

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

kostka masła

2 łyżki soku z cytryny

 

350 ml mleka zagotowujemy z cukrami, , w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Na wrzące mleko wlewamy mleko z budyniem i mieszamy do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce miękkie masło ucieramy, aż otrzymamy gładką masę. Następnie po łyżce dodajemy zimny budyń cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny, miksujemy.

W formie układamy 1 warstwę upieczonego ciasta, na to wykładamy ½ budyniu, znowu układamy 2 warstwę upieczonego ciasta, na to ½ budyniu i całość przykrywamy 3 warstwą upieczonego ciasta. Całe ciasto odstawiamy na co najmniej 1 dobę do lodówki.

watermarked-DSC04161

SMACZNEGO

 
Komentarze (38)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    17 sierpnia 2014 o 20:24

    Wygląda ślicznie :)

     
  2. ~Ewelina

    19 sierpnia 2014 o 08:23

    bardzo ciekawie wygląda ;) chętnie wypróbuje ten przepis

    zapraszam również do mnie http://appetiteforlife.blog.pl/

     
  3. ~ewa

    19 sierpnia 2014 o 08:30

    coś mi się nie zgadza. Ciasto dzielimy na 6 części, z tego 4 wkładamy do lodówki. jeden kawałek rozwałkowujemy i pieczemy i tak samo postępujemy z 2 pozostałymi (??).
    Dalej: W formie układamy 1 warstwę ciasta, na to wykładamy ½ budyniu, znowu układamy 2 warstwę ciasta, na to ½ budyniu i całość przykrywamy 3 warstwą ciasta.
    To ile tych rozwałkowanych i upieczonych placków w końcu jest ???? Chciałabym to ciasto zrobić i zgubiłam się.

     
    • misia104

      19 sierpnia 2014 o 14:26

      Ciasto dzielimy na 6 części, z 2 części pieczemy 1 placek (przełożony pianą i wiśniami, czyli 1 część ciasta na spód a 2 część na górę), czyli z 6 części ciasta wychodzą nam 3 upieczone placki. Wydaje mi się że dobrze napisałam. Mam nadzieje, że pomogłam, w razie pytań, proszę pisać, pozdrawiam

       
      • ~Jaga

        19 sierpnia 2014 o 21:27

        Misiu a ja mam standardowe blaszki to czy tego ciasta nie będzie za mało.

         
        • misia104

          21 sierpnia 2014 o 12:02

          Mogą być blaszki o innych wymiarach, które w przeliczeniu dają podobny wymiar lub do 2 cm więcej, ciasta jest sporo a rozwałkowuje się go na cieniutkie placuszki, udanego wypieku :)

           
  4. ~Gość

    19 sierpnia 2014 o 08:31

     
  5. ~Alicja

    19 sierpnia 2014 o 09:30

    O matko, w ciescie PÓŁ KILOGRAMA TŁUSZCZU, mnostwo cukru, jajek i smietany!!!! Smacznego i milego odchudzania

     
    • misia104

      19 sierpnia 2014 o 12:50

      Dzięki, ale ja się nie odchudzam, szkoda życia, jest zbyt PYSZNE :) pozdrawiam

       
    • ~meg

      19 sierpnia 2014 o 16:34

      To po co wchodzisz na bloga kulinarnego skoro musisz się odchudzać, współczuję.

       
  6. ~Na zdrowie

    19 sierpnia 2014 o 09:46

    Coś dla prawdziwych łasuchów.
    Chyba jestem jednym z nich :)

     
  7. ~agattekh

    19 sierpnia 2014 o 09:53

    Faktycznie wygląda super i bardzo proste w przyrządzeniu, zapisuje do wypróbowania :-)

     
  8. ~agattekh

    19 sierpnia 2014 o 09:53

    Faktycznie wygląda super, szczególnie w przekroju i bardzo proste w przyrządzeniu, zapisuje do wypróbowania :-)

     
  9. ~ania

    19 sierpnia 2014 o 10:34

    To ciasto jest po prostu rewelacyjne zarówno w smaku jak i dla oka !!! Znika ze stołu nim się zorientujecie ! Trochę czasochlonne ale naprawdę warte zachodu !

     
  10. ~Kuchnia i Podróże

    19 sierpnia 2014 o 10:38

    Rewelacyjne ciasto. Prezentuje sie wyśmienicie i na pewno tez tak smakuje :-)
    A ja zapraszam na Tort Makowo-Orzechowy
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/08/tort-makowo-orzechowy.html

     
  11. ~bułka z chlebem

    19 sierpnia 2014 o 11:24

    Super ciasto do popołudniowej kawki, u mnie spróbuj pysznej szarlotki :)
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka

     
  12. ~suzana

    19 sierpnia 2014 o 14:26

    SUPER CIACHO-ROBIE PODOBNIE I POD INNĄ NAZWĄ ;) ZAPRASZAM NA TĘCZOWE CIASTO ”CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI ” Z KREMEM I GALARETKA:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/cyganskie-sciezki-tort-soneczko.html

     
  13. ~Aneta

    19 sierpnia 2014 o 14:37

    Jedno z moich ulubionych ciast – znam je jako „ciasto świętego Jakuba”.
    Pozdrawiam :)

    http://naszerozmaitosci.blogspot.com/2013/12/ciasto-swietego-jakuba.html

     
  14. ~Ale Meksyk!

    19 sierpnia 2014 o 14:53

    Podobnie jest z ciastem królewskim, inaczej nazywanym pleśniakiem :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/406-ciasto-krolewskie-czyli-plesniak-z-wisienkami.html

     
  15. ~bunia

    19 sierpnia 2014 o 16:43

    Mega wygląda to ciasto, chętnie wypróbuje ten przepis :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  16. ~Aga

    19 sierpnia 2014 o 18:28

    Piekę to ciasto od lat,tylko moje nie miało nazwy:) Po prostu placki z wiśniami.Bomba kaloryczna,ale za to jaka pyszna.

     
  17. ~Maria

    19 sierpnia 2014 o 19:58

    Ciacho wygląda przepysznie :) i baaardzo kusi żeby upiec, ale jestem słabiutka w tym temacie. Bardzo proszę więc o potwierdzenie, czy dobrze zrozumiałam ; pieczemy oddzielnie 3 placki z wiśniami a następnie łączymy je w jedno ciasto przekładając kremem budyniowym ?

     
    • misia104

      19 sierpnia 2014 o 20:24

      tak, zgadza się :)

       
  18. ~emilka

    19 sierpnia 2014 o 22:55

    A czy można je zrobić z jakimiś innymi owocami? czy tylko wiśnie idealnie komponują się z pianką? :)

     
    • misia104

      21 sierpnia 2014 o 12:05

      Robiłam to ciasto pierwszy raz :) w oryginale są wiśnie. Myślę że można dać inne owoce, tylko wtedy pod smak wybranego owocu należałoby zmienić też smak kisielu. Rusałka z np. brzoskwiniami nie będzie się już tak pięknie komponowała kolorystycznie. Pozdrawiam

       
  19. ~Aga

    20 sierpnia 2014 o 09:39

    Bardzo proszę o jasne wytłumaczenie jak maja być układane te warstwy. Najpierw dwie warstwy z wiśniami się pieką. Dwie kolejne mamy zrobić tak samo??? To znaczy, że odejdą nam już 4 warstwy a zostają dwie. Potem w formie mamy ułożyć znowu 3 warstwy ciasta, przekładane tym kremem. Skąd się wzięły 3??? Po za tym te 3 ostatnie warstwy (surowe???) wkładamy do formy, przekładając kremem, a potem nagle jest, że całe ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy ostatnia (prawdopodobnie) 3-cia tura powinna być upieczona??? I kiedy oraz w jaki sposób połączyć pierwsze dwa, potem kolejne dwa placki z wiśniami wraz z tym trzywarstwowym czymś robionym na samym końcu?! Przepis jest zupełnie niejasny.

     
    • misia104

      21 sierpnia 2014 o 12:14

      Opis w przepisie został udoskonalony, pozdrawiam

       
  20. ~Polly

    20 sierpnia 2014 o 14:57

    A ja właśnie kończę robić to ciasto! Wszystko jest dokładnie opisane i na prawdę proste! Na razie wylizuję miski, ale niedługo finał :)

     
    • misia104

      21 sierpnia 2014 o 12:19

      Bardzo się cieszę że ciasto się udało :) pozdrawiam

      P.S. Może Pani zamieścić zdjęcie jak już ciasto będzie gotowe :)

       
  21. ~Chojnik

    21 sierpnia 2014 o 11:06

    Ciasto wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję Twój przepis. :)

     
  22. ~Ewa

    6 grudnia 2014 o 23:40

    Witam
    mam pytanie czy do ciasta zamiast margaryny mozna dodac masło? i ile % ma miec smieta
    dzieki
    Ewa

     
    • kulinarnyswiatdomi

      7 grudnia 2014 o 20:37

      Witam. Jak najbardziej można użyć masła, śmietana którą ja dodałam miała 12%. Pozdrawiam

       
  23. ~naleśniki z serem

    21 września 2016 o 23:36

    Twoje ciasto zapowiadają się pysznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)