RSS
 

Tarta z borówkami

01 sie

watermarked-DSC04106

Składniki:

200 gram mąki tortowej

2 żółtka

100 gram masła

30 gram cukru

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

 

Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

 watermarked-DSC04091

Masa:

250 gram serka mascarpone

250 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 śmietan-fix

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fix, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie połączyć na najmniejszych obrotach miksera.

 

Dodatkowo:

250 gram borówek

 

Gotowy krem przełożyć na wystudzone ciasto. Udekorować borówkami.

watermarked-DSC04096

SMACZNEGO

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    2 sierpnia 2014 o 18:26

    Mmm, pyszna :)