RSS
 

Pączki wiedeńskie czyli popularne Gniazdka

24 lip

watermarked-DSC04043[1]

Składniki:

200 gram mąki tortowej

100 gram margaryny

1 szklanka wody

4 jajka

szczypta soli

olej do smażenia

W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić.

watermarked-DSC04027[1]

Zimne ciasto miksujemy na najszybszych obrotach miksera z jajkami, które dodajemy stopniowo po jednym. Przekładamy do szprycy do dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe.

watermarked-DSC04029[1]

Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej,  zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu.

Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia.

 watermarked-DSC04034(1)

Lukier:

200 gram cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

3-4 łyżki wrzącej wody

 

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia.

 

SMACZNEGO

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii ciasteczka

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karolina

    24 lipca 2014 o 16:32

    Rozpływam się już na samą myśl o takich smakołykach!

     
  2. ~Aneta

    8 listopada 2017 o 13:31

    Tak sa pyszne robiłam ale bardzo chłoną tłuszcz…