RSS
 

Biszkoptowe z masą truskawkową

12 cze

watermarked-DSC03374

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na najniższych obrotach. Po wmiksowaniu całego cukru dodajemy żółtka, jedno po drugim ciągle miksując na najniższych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy. Dodajemy łyżka po łyżce do masy nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy d formy o wymiarach 23×38 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrajamy cieniutki wierzch biszkoptu.

watermarked-DSC03370

Masa truskawkowa:

1000 g truskawek świeżych

¾  szklanki wody

1 szklanka cukru

2 galaretki truskawkowe

2 budynie śmietankowe bez cukru

¾  szklanki wody

 

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody. Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć. Budynie rozrabiamy w ¾ szklanki wody. Następnie dodajemy do gotujących się truskawek, ciągle mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną masę wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia masy.

watermarked-DSC03366

Śmietana :

500 ml śmietany 30 %

1 czubata łyżka cukru pudru

2 śmietan-fix

 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i śmietan-fix. Miksujemy na najniższych obrotach miksera. Śmietankę wykładamy na zgęstniałą masę truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem.
 

SMACZNEGO

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii ciasta

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Dominika

    30 października 2017 o 10:58

    czy mozna ta mase zrobic z mrozonych trukawek?

     
    • kulinarnyswiatdomi

      30 października 2017 o 17:10

      tak, jak najbardziej, udanego wypieku :)