RSS
 

Pestkówka, czyli nalewka z pestek pigwy

01 lis

Składniki:

1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca
250 ml spirytusu
250 ml wody
250 g cukru

Z wody oraz cukru przygotować syrop. Po zagotowaniu, przestudzić. Przygotować  pestki z pigwy lub pigwowca. W dużym słoiku wymieszać przestudzony syrop cukrowy ze spirytusem i pestkami. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek i odstawić na kilka tygodni, aby nabrała smaku.

 

SMACZNEGO

 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii nalewki i likiery

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza, apetytnaogrod.blog.onet.pl

    5 listopada 2013 o 19:42

    A tu mnie zaskoczyłaś ;) Jaki może mieć smak taka nalewka???
    Pozdrawiam, Iza

     
    • misia104

      5 listopada 2013 o 20:01

      He he ta nalewka ma niesamowity smak i zapach…. migdałowy. Jest pyszna. Polecam! :)

       
  2. ~judit

    2 grudnia 2016 o 21:29

    Przepyszna!!!!!!!

     
    • kulinarnyswiatdomi

      5 grudnia 2016 o 21:10

      Wiem :) Smacznego! I zapraszam do wypróbowania innych przepisów…