RSS
 

Sok z pigwowca

04 paź

Składniki:

1 kg owoców pigwowca

1 kg cukru

 

Owoc pigwowca kroimy na 4 części (ćwiartki) i usuwamy gniazda nasienne (pestek nie wyrzucamy :) ale o tym później). Owoce wrzucamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Ostawiamy na okno, najlepiej na słoneczko na co najmniej 10 dni.

Po tym czasie zlewamy sok przepuszczając go przez gazę. Zagotowujemy i przelewamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

 

SMACZNEGO

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Iza, apetytnaogrod.blog.onet.pl

    5 listopada 2013 o 19:39

    O, widzisz za takie klimaty, masz u mnie 5-tkę z plusem :).
    Bardzo marzę o takim soku. Może w przyszłym roku doczekam się wreszcie swoich owoców.
    A Ciebie zachęcam do zrobienia galaretki z czerwonej porzeczki. Pyszności. http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/10/01/galaretka-z-czerwonej-porzeczki/
    Pozdrawiam, Iza

     
  2. ~Beata

    8 czerwca 2017 o 13:00

    a co z tymi pestkami?